Piet de Visser

In Oisterwijk woont een man die over de hele wereld bekend is. Van Zuid-Afrika tot Ecuador, van Engeland tot Colombia. Zelfs in de kleinste dorpjes van Ghana roepen kinderen zijn naam: Piet de Visser, Piet de Visser! Als je geen idee hebt wie hij is, houd je niet van voetbal. Want Piet de Visser ís voetbal.

Over de hele wereld speurde Piet naar jong voetbaltalent. En dat doet hij nog steeds. Want ook al is hij inmiddels tachtig jaar, Piet weet niet van stoppen. Sinds tien jaar is hij in dienst van de Londense voetbalclub Chelsea. Zijn functie? Talentscout. Piet zag de potentie van toppers als Ronaldo, Neymar, David Ruiz, Mark Overmars, Alex, Jaap Stam, Ruud van Nistelrooij, Gomes en oneindig veel namen meer.

Hij reist veel en graag naar Zuid-Amerika en Afrika. Daar wordt Piet de Visser als een held ontvangen. Overal in de wereld heeft hij mensen die voor hem meekijken. Zien ze een veelbelovend talent, dan bellen ze Piet. Piet springt vervolgens in het vliegtuig om de speler met eigen ogen aan het werk te zien.

VAN STRAATVOETBAL TOT WILLEM II
Dat Piet een goed oog voor talent heeft, was al op jonge leeftijd te merken. Als kind speelde hij in het Zeeuwse Groot-Abeele met kinderen uit de straat partijtjes tegen kinderen uit een andere straat. Slimme Piet haalde de beste jongens uit het dorp stiekem naar zijn team en wist zo veel wedstrijden te winnen. Piet voetbalde zelf ook graag, en best goed. Op zijn zestiende stond Piet in De Zeeuwen 1. Een paar jaar later werd hij jeugd- trainer bij Sparta, een functie die daarvoor nog niet bestond.

In 1954 kwam er betaald voetbal in Nederland. De eerste profes- sionele trainers kwamen uit Engeland. Piet leerde het vak van Denis Neville, die later bondscoach werd van het Nederlands elftal. Na zeven jaar was Piet klaar voor een volgende stap. Hij trainde teams bij twaalf verschillende clubs in Nederland en België. In de jaren tachtig kwam hij bij Willem II. Piet loodste de club terug naar de eredivisie. In 1986 werd Willem II onder zijn leiding zelfs vierde in de competitie. Een paar jaar later maakte Piet de overstap naar NAC Breda. Hartklachten dwongen hem echter op 58-jarige leeftijd te stoppen als trainer. Hij moest op zoek naar een andere job.

VOETBAL ALS MEDICIJN
Maar eerst moest Piet dealen met zijn ziekte. De aderen rond zijn hart waren vernauwd en daar had hij zoveel last van dat zijn lippen blauw aanliepen. Piet werd geopereerd en kreeg vijf bypasses. Hij kroop door het oog van de naald. En dat was niet de laatste keer. Piet kreeg kanker in zijn maag, slokdarm en lies. Vijftien tumoren werden er de laatste achttien jaar uit zijn lijf verwijderd en nu heeft hij prostaatkanker.

Het slechtst was Piet eraan toe na de operatie waarbij zijn slokdarm werd weggehaald. Maandenlang leefde hij als een zombie, verteerd door pijn. Zijn vrouw Janet zag dat het steeds slechter ging met Piet. Ze drong er bij de dokters op aan om haar man weer te laten werken. Eenmaal langs de grasmat leefde Piet op. Met een koffer vol astronautenvoeding ging hij weer op reis. Wel vijf keer had Piet dood kunnen zijn. Maar voetbal hield hem op de been. Voetbal was zijn beste medicijn.

TRAINEN TOT JE ERBIJ NEERVALT
Een van de onderscheidende kwaliteiten van Piet als trainer was zijn oog voor talent. Bij welke club hij ook werkte, steeds wist Piet interessante spelers aan te trekken die het verschil konden maken. Daarnaast gelooft hij rotsvast in hard trainen. Zijn grootste ergernis in het hedendaagse voetbal zijn de trainings- schema’s van topclubs. In de ochtend melden de voetballers zich op het veld voor een groepstraining en om één uur gaan ze weer naar huis. Het is Piet een doorn in het oog. Toppers moeten trainen. In de ochtend met de groep, in de middag individueel op techniek, het liefst drie keer op een dag. Koppen tegen de muur, vrije trappen oefenen, fysiek trainen. Alleen dan maak je het, is zijn overtuiging.

Inzet is dan ook een van de dingen waar Piet op let als scout. In 1995 werkte hij voor het eerst in deze hoedanigheid voor PSV. Dertien jaar lang bekeek hij voor die club wedstrijden van jonge voetballers over de hele wereld. Hij haalde Gomes, Alex en Kezman naar Eindhoven. Intussen werd hij gepolst door de Rus Roman Abramovitsj, de eigenaar van Chelsea. Of Piet ook voor hem wil scouten. Dat wilde Piet wel en dat doet hij nu nog steeds. Met veel passie en plezier. Elk jaar tekent hij een nieuw contract bij Chelsea. En wat Piet betreft gaat hij nog jarenlang zo door. Voetbal sleept hem overal doorheen.

VORIG INGREDIËNT

Robèrt van Beckhoven bakt ze bruin

VOLGEND INGREDIËNT

Lekkers van Brabantse bodem

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 + 20 =