Lekkers van Brabantse bodem

Als je wind mee hebt, ben je vanuit Oisterwijk zo in Haaren. Daar, aan de rand van het dorp, ligt de droomplek van Daniëlla de Winter en Bart Pijnenburg. Tuinderij de Es is een walhalla voor mensen die van groenten en fruit houden. Maar liefst tachtig soorten gewassen worden er in de kassen en in de volle grond van De Es gekweekt. De kippen scharrelen rond, insecten krijgen de ruimte en vogels vliegen in en uit de kas. Hier bloeit het!

DE BESTE BIETEN EN DE AANTREKKELIJKSTE AARDAPPELS
“Al tweeduizend jaar lang gooien boeren mest op deze grond,” vertelt Bart. “Daardoor is er een laag teeltaarde ontstaan van wel een meter dik. De laatste 35 jaar zijn hier geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. De grond is rijk en luchtig. En dat proef je terug in de gewassen die erop groeien. Wij kweken groenten en fruit met een heerlijke smaak.”

Bart weet waar hij het over heeft. Hij studeerde, net als zijn vrouw Daniëlla, aan de landbouwuniversiteit van Wageningen. Daarna specialiseerde hij zich in onderzoek naar de toepassingen van verbrede landbouw, waarbij boeren allerlei nevenactiviteiten ontplooien naast de reguliere landbouwwerk- zaamheden.

“Samen met andere biologische boeren experimenteer ik graag. Zo ontdekken we welke soorten gewassen het lekkerste resultaat opleveren. Vorig jaar hebben we allemaal vijf soorten rode bieten gekweekt. Die hebben we geproefd in een smaakpanel. Dezelfde soort bieten die groeit op de grond van een ander heeft een andere smaak. Je moet dus echt proefondervindelijk ontdekken welke soorten het in jouw tuin het beste doen. Dit jaar doen we een test met aardappels. Ik ben heel benieuwd wat dat gaat opleveren.”

EEN ZINVOLLE DAGBESTEDING
Naast een biologische tuinderij is De Es ook een zorgboerderij. Mensen met psychosociale problemen helpen hier vier dagen per week bij het verzorgen van de tuin. Ze wieden onkruid, oogsten gewassen en hakken hout. Zo krijgen de medewerkers rust, aandacht en zorg. Maatschappelijk werkers zorgen voor begeleiding, maar Daniëlla en Bart doen dat natuurlijk ook. “Iedere medewerker heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing,” zegt Bart. “We kennen onze deelnemers goed. We zien het meteen als het even niet zo lekker gaat. Natuurlijk komen ze om te werken, maar het gaat hier niet om de grootst mogelijke productie. De medewerkers moeten bovenal iets nuttigs doen, en wat is er nou mooier dan werken aan die mooie producten?”

DE ES OP HET MENU
De unieke smaken van de producten van De Es moeten natuurlijk geproefd worden door een groot publiek. Steeds meer chef-koks van restaurants en cateringbedrijven uit de omgeving van Haaren ontdekken de kruiden, groenten en het fruit van de tuinderij.

“In het oogstseizoen leveren we elke week een paar kisten met lekkere biologische producten in hun keukens. Soms belt de kok zelfs om te overleggen welk aanbod eraan komt zodat hij de kaart daarop kan aanpassen. Ook Niels, de chef van SEC eten & drinken, loopt hier regelmatig binnen. We stellen op zijn verzoek bijvoorbeeld een lekkere slamix samen die hij in zijn restaurant kan verkopen. Daniëlla en ik eten regelmatig bij SEC. Lekker hoor! En ook heel bijzonder, je eigen oogst proeven in een restaurant. Maar van mij zou hij nog wel meer groenten op zijn kaart mogen zetten,” lacht Bart.

Tuinderij de Es organiseert regelmatig meewerkdagen, aanschuifdiners, workshops en open dagen. Iedereen die daarbij een keer aanwezig wil zijn, is van harte welkom. De producten van De Es worden elke vrijdag verkocht op de biologische markt in Den Bosch. Op woensdag en zaterdag is de winkel van de tuinderij geopend.

VORIG INGREDIËNT

Piet de Visser

VOLGEND INGREDIËNT

Eric Roosen

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

18 − fourteen =