Het leven van burgemeester Hans Janssen

Minstens vijf dagen per week hijst hij zich in een keurig pak om de gemeente te besturen. Maar na werktijd draagt burgemeester Hans Janssen het liefst een makkelijke broek. “Kleding interesseert me niet echt. Luxe ook niet. Wel hecht ik aan een groene omgeving, aan ruimte en aan sfeer. En dat is hier in Oisterwijk volop te vinden.” Een gesprek met Hans Janssen over Oisterwijk, zijn gezin en hoe hij in het leven staat.

RUIMTE
“We wonen zo’n vijfhonderd meter buiten de gemeentegrens van Oisterwijk. Er is hier veel rust en ruimte. Daar houd ik van. Dat komt misschien wel door mijn jeugd. Ik ben opgegroeid in het land van Maas en Waal, tussen de fruitbomen. Daar heb ik goeie herin- neringen aan. Mijn vader was fruit- teler. Hij liep altijd in zijn werktenue en had geen interesse voor mooi of hip. Ik herken mezelf daarin. Aan luxe hecht ik niet veel waarde. De laatste mode, de nieuwste apparaten, dure restaurants; het laat me koud.

Tijdens mijn werk draag ik natuurlijk wél altijd een keurig pak met stropdas. Ik heb respect voor mensen en wil dat ook tonen. Maar thuis trek ik het liefst mijn oude kloffie aan.

HET GEZINSLEVEN
“Mia en ik hebben vier kinderen. De oudste twee gaan naar de middelbare school in Tilburg. De jongsten zitten nog op de basisschool. Ik ben door mijn werk veel van huis. Vergaderingen zijn nu eenmaal vaak ’s avonds. De vrije tijd die ik heb gaat op aan mijn gezin. Op zaterdag sta ik langs het voetbal- en hockeyveld en op vrijdagavond zit ik het liefst met z’n allen op de bank. Nu willen de kinderen dat nog. Over een paar jaar gaan ze uit en is die tijd voorbij. Ik geniet er dus nog even van.”

OISTERWIJK
“Sinds 2009 ben ik burgemeester van Oisterwijk en ik ben nog niet klaar. Ik ben ontzettend trots op Oisterwijk. Het heeft de charmes van een stad en de eigenheid van een dorp. Dat is heel
bijzonder. Veel bossen en vennen, mooie winkels, gezellige horecagelegenheden en alles dicht bij elkaar. De gemeente ligt daarnaast vlak bij grote uitvalswegen én heeft een eigen treinstation. Mooier kun je niet wonen als je het mij vraagt. Als burgemeester ben ik heel tevreden over wat we de afgelopen jaren allemaal hebben gerealiseerd in Oisterwijk. De herontwikkeling van het KVL-terrein bijvoorbeeld. Dat was – en is – een enorm project, maar nu stáát er dan ook iets. Daar kunnen we met z’n allen trots op zijn. Volgens mij voelt dat voor veel Oisterwijkers ook zo. Dat er drieduizend mensen naar de open dag kwamen, is in elk geval een goed teken.

Het gaat goed met Oisterwijk, maar er blijft altijd werk aan de winkel. Ik wil de gemeente zo aantrekkelijk mogelijk maken. Iedereen moet hier mooi en fijn kunnen wonen en met een veilig gevoel over straat kunnen.”

HOND TIRZA
“In 2013 werd ik getroffen door een herseninfarct. Het was een moeilijke tijd voor het hele gezin. Toen ik in het ziekenhuis lag, zei ik tegen mijn vrouw: we nemen een hond. Die opmerking verraste mij ook. Misschien was het een stille wens die ik al langer had? Ik weet het niet, maar de hond is er gekomen in elk geval.Tirza is een golden retriever en ze vindt niets leuker dan meegaan naar buiten. Rennen langs de Voorste Stroom en het liefst ook even het water in. Het komt er niet elke dag van, maar in het weekend maak ik er graag tijd voor vrij. En ’s avonds loop ik vaak met haar door de wijk. Het is leuk, zo’n rondje door de straten. Het geeft je een beetje een beeld van hoe anderen hun leven hebben ingericht. De een springt op de fiets naar de voetbalclub, een ander gaat tennissen. Zelf ben ik geen lid van een club want ik zou regelmatig moeten verzaken, maar tijdens mijn studententijd zong ik een koor.”

ONTSPANNING
“Ontspannen doe ik het liefst thuis. Samen eten, lekker lezen. Een balletje slaan op de squashbaan of wat drinken op een terrasje. Ja, ook Oisterwijk ga ik gerust in als ik vrij ben. Ik word weliswaar vaak herkend, maar mensen trekken een duidelijke lijn tussen zakelijk en privé. Ze houden meestal afstand. Ik vind dat heel prettig. Wel komen de kinderen soms met informatie. Als zij tien meter achter ons lopen door het centrum horen ze precies wat er wordt gezegd als ik voorbij ben. Dat wordt thuis besproken natuurlijk.”

WIJZE LESSEN
Ik ben nu weer volledig aan het werk en dat gaat prima.Toch ben ik niet helemaal de oude. Door het infarct heb ik me gerealiseerd hoe kwetsbaar het leven is. Ik weet nu dat het zomaar gebeurd kan zijn. Ik ben kritischer naar mezelf en het leven gaan kijken en maak nu duide- lijke keuzes. Alles wat écht belangrijk is, krijgt mijn volle aandacht. Eerst had ik meer haast, was alles vanzelfsprekender. Nu neem ik bewuster de tijd voor dingen en ik geniet er ook echt van. Dat is misschien een voordeel van mijn ziekte. Ik ben uit de haast gehaald. Dat maakt het leven leuker.”

VORIG INGREDIËNT

Moergestel doet goed

VOLGEND INGREDIËNT

Floris van Bommel en Mayke aan de Stegge

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

nineteen − fourteen =