Floris van Bommel en Mayke aan de Stegge

Mayke aan de Stegge opende op haar negentiende haar eigen schoenwinkel: Mayke.
Inmiddels heeft ze het merk uitgebreid met een online platform en staat haar collectie ieder seizoen garant voor vernieuwing. Floris van Bommel trad in 1999 toe tot het familiebedrijf Van Bommel en is nu creatief directeur. Mayke en Floris. Ze werken allebei in de gemeente Oisterwijk en zijn beiden succesvol in de schoenenbusiness. Wat is hun recept voor dat succes? Welke overeenkomsten en verschillen zijn er? Het Recept voelt hen aan de tand.

WE BEGINNEN MET EEN STELLING: SCHOENEN MAKEN DE MAN. WAAR OF NIET WAAR?
Mayke aarzelt. “Misschien wel, maar het is niet zo zwart-wit. Ik ben meer van ’de man maakt de schoenen’. Het is mijn persoonlijke missie om mensen hun eigen stijl te laten ontwikkelen. Vaak lukt dit door ze uit hun comfortzone te laten stappen. Natuurlijk hebben veel meisjes in de puberteit een fase dat de hak niet hoog genoeg kan zijn en dat ze vooral willen wat de ander heeft. Maar je moet schoenen kiezen omdat je ze tof vindt en niet omdat ze in de mode zijn of omdat er een bepaald merk in staat.” “Mee eens,” beaamt Floris. “Schoenen zeggen veel over iemand. Als je goed kijkt naar de schoenen die iemand draagt, kom je ook iets te weten over zijn interieur en soms zelfs zijn karakter. Want waarom poetst iemand wel zijn schoenen, maar vergeet-ie het randje? En wat wil de man uitstralen die altijd schoenen koopt met puntige neuzen?”

NOG EEN STELLING: KWALITEIT IS BELANGRIJKER DAN OOIT.
Floris schudt vastberaden zijn hoofd. “Nee, niet waar. Winkeliers en consumenten hebben tegenwoordig juist veel minder oog voor kwaliteit. Vroeger informeerden mensen naar de leersoort en bekeken ze kritisch elk stikseltje. Tegenwoordig lijkt dat niet meer van belang. Schoenen moeten vooral mooi zijn. Er is ook nogal wat veranderd natuurlijk. In de jaren zestig en zeventig deed een man minstens tien jaar met zijn nette schoenen. Nu koopt hij elk seizoen nieuwe. Ook daardoor is kwaliteit een minder belangrijk criterium geworden. Voor ons geldt dat overigens niet, hoor. Van Bommel-schoenen worden op precies dezelfde manier gemaakt als vijftig jaar geleden en daarvoor gebruiken we nog steeds hetzelfde leer. Ze kúnnen dus nog steeds lang mee.” Mayke deelt Floris’ mening. “Vroeger kocht je schoenen omdat je ze nodig had. Nu kopen we schoenen omdat we ze leuk vinden. De noodzaak is er niet meer. Daardoor is de houding van de consument veranderd. Gelukkig zit het vaak niet in de aard van een vrouw om een schoen ‘af te dragen’. Vrouwen associëren schoenen met geluk, maar verwerken er ook een teleurstelling mee. Vijf kilo afgevallen? Super, dat verdient een paar nieuwe schoenen! Vijf kilo aangekomen? Shit, ik koop gewoon nieuwe schoenen, die passen tenminste altijd. In beide gevallen zorgen schoenen voor een geluksmoment.”

FLORIS, JIJ BENT HÉT GEZICHT VAN HET MERK FLORIS VAN BOMMEL. MAYKE, JOU ZIEN WE JUIST NIET IN DE MEDIA. HOE ZIT DAT?
Floris: “Het merk Floris van Bommel hangt aan mijn naam. Mijn handtekening is het logo en mijn gezicht wordt in advertenties gebruikt. Dat is zo gegroeid. Ik heb me nooit gerealiseerd dat ik daardoor herkend zou worden op straat. Maar dat is dus wel zo. Afgelopen weekend nog in de kantine van de voetbalclub. ‘Hé, Floris! Hoe moet ik deze schoenen onderhouden?’ Ik vind het niet erg, het is een bijkomstigheid die ik accepteer.”

Mayke: “Als merk vind ik het leuk om in de media te komen. Ik denk alleen wel dat het belangrijk is dat het merk Mayke en de persoon Mayke los van elkaar gezien worden. Het merk is ons team, de winkel, mayke.com en de influencers – vaste klanten, BN’ers en bloggers op de site – met wie we al jaren samenwerken. De winkel draagt mijn naam en daar ben ik erg trots op. Misschien ben ik daardoor wel extra gedreven om ieder seizoen de perfecte collectie te tonen. Maar het moet wel draaien om de collectie en niet om mij als persoon.”

HOE ZORGEN JULLIE VOOR NAAMSBEKENDHEID?
Mayke: “Ik heb niet zoveel met adver- teren, waarschijnlijk omdat ik heel visueel ben ingesteld. Ik vind het moeilijk om Mayke met een platte advertentie goed over te laten komen. Ruim vier jaar geleden besloot ik om te gaan werken met bloggers. Dat was toen nog een volledig nieuw fenomeen. Ik ben er heel selectief ingestapt en heb vier bloggers gekozen die toen tamelijk onbekend waren: Lizzy van der Ligt, Linda Tol, Anna Nooshin en Lonneke Nooteboom. Alle vier hebben ze hun eigen stijl en inmiddels zijn ze gevestigde namen in de Nederlandse modewereld. Linda Tol is zelfs internationaal een hit. Het grote voordeel van bloggers is dat ze de nadruk leggen op hun outfit en dat ze die meestal dagelijks posten.

BN’ers werken ook goed voor de naams- bekendheid. Als Wendy van Dijk trouwt in Jimmy Choo’s van Mayke gaat dat als een lopend vuurtje. En als Anouk Smulders haar nieuwste aanwinst van Mayke op Instagram post, zijn die schoenen ook in één klap booming. Bloggers en BN’ers zijn naast tevreden klanten de beste ambassadeurs voor ons merk. Wat zij dragen vliegt de winkel uit. Dat geldt voor jullie toch ook, Floris?”

Floris: “Ja, zeker wel, maar in Nederland speelt het niet echt. Alleen Martijn Krabbé krijgt weleens schoenen van ons. In Duitsland hebben we sponsor- contracten gehad met Daniel Brühl, een bekende acteur, en Philipp Lahm, de aanvoerder van het nationale voetbalteam. Daar zijn we nog hard bezig met creëren van naamsbekendheid. Maar we adverteren ook. In het magazine Top Gear bijvoorbeeld. Dat blijkt goed te werken zo’n advertentie over schoenen tussen verhalen over auto’s. En buitenreclame is ook effectief.”

WAT VERWACHTEN JULLIE VAN DE TOEKOMST? WORDEN ONLINE VERKOPEN STEEDS BELANGRIJKER EN VERDWIJNEN ECHTE WINKELS UIT HET STRAATBEELD?
“Echte winkels blijven altijd,” aldus Mayke. “Schoenen kopen is emotie. Een webshop kan dat nooit vervangen. In onze winkels branden we geurkaarsen, het licht is goed, er hangt een fijne sfeer en we hebben persoonlijk contact met de klanten. Die beleving is online lastig te evenaren. We proberen het wel, hoor. Met de bloggers onder andere. De website wordt door klanten vaak gebruikt als voorbereiding. Je hoort ze in de winkel zeggen dat ze eerst online hebben gekeken en nu komen kijken, voelen en passen. De website is dus veel meer dan alleen een shop, maar we kunnen niet zonder de echte winkel. Dat zou ik ook niet willen.”

Floris: “Wij hebben geen eigen webshop, maar verkopen online via de schoenen- winkels die onze merken voeren. Een kleine twintig procent van de verkopen gaat online, de rest via de winkels. Die zijn voor ons het allerbelangrijkst. Daarmee bouwen we aan ons merk.”

WAT BEWONDEREN JULLIE IN ELKAARS WERK?
Mayke: “Ik vind het geweldig dat drie broers een klassiek en enigszins braaf merk als Van Bommel weer helemaal hip en van nu hebben gemaakt. Zonder dat de ‘smoel’ verloren gegaan is. Daar heb ik heel veel bewondering voor.” Floris: “Wat ik vind van Mayke? Het is een instituut. Een begrip in fashion minnend Nederland. De winkel is anders dan andere. Dat is cool.”

WANNEER BEN JE ÉCHT TEVREDEN?
Mayke weet het antwoord al snel: “Als ik lekker door kan gaan met wat ik nu doe en als de sfeer in de winkel goed is. Dan ben ik op m’n best. Het is heerlijk als je hoort dat klanten positief reageren op de nieuwe collectie. Ook zal ik altijd willen blijven vernieuwen. Het leuke aan ondernemen is dat de wereld aan je voeten ligt en dat mode altijd eist dat je never, nooit stilstaat. Persoonlijk vind ik het ook geweldig om met jonge mensen te werken en in de toekomst zal ik daar nog meer tijd in steken. Jonge mensen hebben iets onbetaalbaars; ze durven nog vrijuit te denken zonder restricties en grenzen.”

Floris: “Schoenen ontwerpen en creëren. Dat is het allermooiste aan mijn vak. Daar krijg ik geen genoeg van. En we willen Duitsland veroveren. Dat is een uitdaging, maar als het lukt kunnen we heel tevreden zijn. O, trouwens, één grappig momentje van tevredenheid heb ik laatst nog gehad. Ik keek tv en zag bij toeval onder de zool van Paul de Leeuw Floris staan. Hij draagt onze schoenen! Ik was vroeger al fan van Paul de Leeuw, dus ik voelde me behoorlijk trots. Ik heb zelfs even een fotootje van het scherm gemaakt.”

Mayke: “Schoenen zijn geweldig en ik heb de leukste baan ter wereld, maar soms is het belangrijk om te relativeren. Schoenen zijn ‘maar’ schoenen. Probeer te genieten, te lachen en leuke dingen te doen, dat is echt het allerbelangrijkste.’’ Floris knikt. Daar is hij het helemaal mee eens.

VORIG INGREDIËNT

Het leven van burgemeester Hans Janssen

VOLGEND INGREDIËNT

Oisterwijk als broedplaats

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 + 19 =