Eric Roosen

Iedereen uit Oisterwijk kent het gebouw met het groene dak in de Parklaan wel. ‘Daar doen ze iets met sokken.’ En inderdaad Star Sock is een groothandel in sokken. Er worden miljoenen sokken aan onder andere Albert Heijn, Zeeman, Sweatshop en de Duitse supermarktketen Kaufland geleverd. Maar commercieel succes is eigenlijk niet wat Star Sock-eigenaren Eric en Angelie Roosen drijft. Dicht bij jezelf blijven en het op je eigen manier doen, dat vinden ze écht belangrijk.

Eric Roosen (49) heeft een duidelijk doel voor ogen: als hij doodgaat moet er een groot feest worden gevierd. Hij hoopt dat de mensen om hem heen willen vieren dat hij er geweest is en dat ze trots op hem zijn. Dat zijn gedach- tengoed wordt gekoesterd en dat hij de wereld beter achterlaat dan toen hij kwam.
Het klinkt ambitieus, maar bij alles wat hij doet heeft Eric dit voor ogen. Het gaat er voor hem niet om succesvol te zijn, maar om iets ánders te bereiken. Om dicht bij jezelf te blijven en het op je eigen manier te doen.

MET OOG VOOR DE MAATSCHAPPIJ
“Ik ben anders dan anderen en dus bewandel ik ook een andere weg. Ik ben meer dan een zakenman alleen. Ik ben ook vader, coach bij het voetbalteam, verkeersbrigadier op school, prins car- naval en echtgenoot. Ook dan blijf ik dicht bij mezelf. Ik ben niet de standaard prins carnaval met veren op mijn hoofd. Ik sta niet op een praalwagen, maar loop in de optocht naar de mensen toe om ze een hand te geven. Ik wil graag laten zien dat je op een andere manier ook iets in gang kunt zetten. Gelukkig krijg ik daarbij hulp van mijn vrouw Angelie. Ik ben een dromer, zij regelt de praktische dingen. We houden elkaar in balans.

Je kunt het ook zien aan ons kantoor- gebouw. Samen met een bevriende architect hebben we het uitgedacht. Het is begonnen met een krabbel op een bierviltje. Er zit geen traditionele verwarming in, maar het wordt op temperatuur gehouden met aardwarmte. We zitten vaak buiten te werken. Ook hiermee wil ik laten zien dat je dingen anders kunt doen. Zeventien jaar geleden was ik werkloos en had ik alleen een fiets. Nu heb ik een prachtig bedrijf met een team van fijne, trouwe collega’s om me heen. Dat heb ik op mijn eigen manier bereikt. Bij Star Sock gaat het niet alleen om geld verdienen. De mensen die bij ons werken krijgen de ruimte om hun kinderen uit school te halen. Het belang voor de maatschappij weegt zwaar in alles wat we doen. Voor mij is dat maatschappelijk verantwoord ondernemen. Niet alleen kijken naar het geld, maar ook naar je rol in de samen- leving.”

SOKKEN VAN VISNETTEN
“Een bedrijf in sokken hebben is op zich niet zo spannend. Ik maak het leuk door heel bewust dingen anders te doen. Dat gaat niet altijd vanzelf. Ik wilde graag op een duurzame manier iets nieuws ontwikkelen. Aan dat idee heb ik lang gewerkt, ik zou zeggen wel 49 jaar. En het is 39 keer mislukt.

Maar nu hebben we een project waar ik heel trots op ben: Healthy Seas. In zee drijven veel kapotte of wegge- gooide visnetten. Wij huren duikers in om deze netten te verzamelen. In de Noordzee, de Waddenzee, de Oostzee, de Middellandse Zee en de Adriatische Zee. Van het nylon in die netten worden in Slovenië korrels gemaakt. Van die korrels trekken ze draden die als elastan in sokken worden verwerkt. Die sokken verkopen we in acht landen. Vooral in Duitsland gaat het erg goed met Healthy Seas. We dromen er natuurlijk van dat we ooit moeten stoppen met de productie van deze sokken omdat we geen visnetten meer kunnen vinden.

De 39 mislukkingen die vooraf gingen aan Healthy Seas zijn wijze lessen geweest voor de volgende stap. En het is dus gelukt om op duurzame wijze te innoveren. In 2020 wil ik niet het beste sokkenbedrijf hebben, maar wel het meest bijzondere. Ik wil niet dat mensen me zien als de man die vijftig miljoen sokken verkoopt, maar als de man die van rommel sokken maakt. Anders en op mijn manier.”

VORIG INGREDIËNT

Lekkers van Brabantse bodem

VOLGEND INGREDIËNT

Een recept van chef-kok Niels

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

9 − 4 =