Een blik op de Joodse begraafplaats

Eeuwige rust op de verzamelplaats van al wat leeft

De Joden noemen hun begraafplaats ook wel Huis van de Levenden, of verzamelplaats van al wat leeft. Een prachtige benaming waarin een diep geworteld geloof doorklinkt. Verscholen in de bossen aan de rand van Oisterwijk werd in 1748 een begraafplaats gevestigd die in de loop der eeuwen uitgegroeid is tot een indrukwekkend monument. De begraafplaats herbergt meer dan 165 graven, heeft een metaheerhuisje en wordt omheind door een 218 meter lange muur. Het indrukwekkende ensemble is aangewezen als beschermd Rijksmonument. Aan het begin van de achttiende eeuw vestigden de eerste Joden zich in Oisterwijk. De meesten werkten hier als handelaar in oude kleren, marskramer of slachter. Al snel groeide de Joodse gemeenschap uit tot twintig gezinnen. Ze vestigden hier een huissynagoge en in 1811 bouwden ze een nieuwe synagoge in de Kerkstraat. De naam Jodenkerksteeg herinnert ons nog aan die periode. Halverwege de 18e eeuw kwam de van oorsprong Poolse arts Jekoesiël ben Sueskind als opperrabbijn vanuit Amsterdam naar Oisterwijk. Het was de eerste rabbijn in Brabant. De begraafplaats kreeg ook een regionaal karakter. Niet alleen Oisterwijkse Joden vonden er eeuwige rust, maar ook mensen uit Hilvarenbeek, Tilburg en Waalwijk. In de 19e eeuw trokken veel joden uit Oisterwijk naar de grote steden zoals Tilburg en Den Bosch. In 1908 werd de Joodse gemeenschap samengevoegd met Tilburg en werd de synagoge afgebroken

Enkele jaren geleden is geconstateerd dat de begraafplaats in verval raakt. De oprukkende natuur overwoekerde de muur, bomen vielen door ouderdom op graven en het metaheerhuisje. Om het Rijksmonument voor de ondergang te behoeden is de Stichting Behoud Joodse begraafplaats Oisterwijk opgericht. Zij acht het behoud van de Joodse Begraafplaats voor Oisterwijk van groot cultuur-historisch belang. Het is één van Nederlands oudste en relatief meest gaaf bewaard gebleven Israëlitische begraafplaatsen, van groot belang als herinneringswaarde en de betekenis van de cultuur- godsdienst- en streekgeschiedenis.

De Stichting heeft zich tot doel gesteld de begraafplaats te herstellen zodat zij zeker weer vijftig jaar bewaard zal blijven voor onze samenleving. De Stichting heeft al een aantal activiteiten verricht. Er zijn bomen gekapt, het metaheerhuisje is vakkundig gerestaureerd en er is een begin gemaakt met de restauratie van de muur, mogelijk gemaakt door de bijdragen van particulieren, stichtingen, fondsen en sponsoren. Je kunt het restauratieproces volgen op www.jb-oisterwijk.nl.

VORIG INGREDIËNT

Een recept van chef-kok Niels

VOLGEND INGREDIËNT

Een kern met pit

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

8 + eleven =