Zo maak je een speciaalbier

Een jubileum moet gevierd worden. En het jubileum van een horecazaak wordt natuurlijk gevierd met… bier!
Daarom liet De Tijd ter ere van zijn twintigjarig bestaan een speciaal biertje ontwikkelen: De Tijd Goudblond. Hoe het brouwen van dit biertje in zijn werk gaat? Dat ontdek je hier.

WEET WAT JE WILT
Eerst bedenk je wat voor bier je wilt maken; donker of blond, bitter of zoet, zwaar of licht. Vervolgens heb je iemand nodig als Bernard Smits. Hij is de brouwmeester van Reuzenbieren in Moergestel en weet precies hoe alle wensen kunnen worden vertaald naar een recept. “Een goed biertje begint met een goed recept,” aldus Bernard.

PROBEREN EN PROEVEN
In de thuisbrouwerij van Reuzenbieren gaat Bernard aan de slag met het ontwik- kelen van een recept. Hier in Moergestel wordt elke zaterdag een nieuw brouwsel van vijftig liter gemaakt. Dat brouwsel gebruikt Bernard als basisbier voor verschillende varianten. In één deel gaat het ene soort hop, in een ander deel een andere gist. Zo probeert Bernard uit wat het lekkerste resultaat geeft.

DE JUISTE BALANS
De verschillende proefbrouwsels worden natuurlijk eerst gekeurd. “Veel proeven is belangrijk als je brouwer bent,” lacht Bernard. “De belangrijkste smaak- bepalers van bier zijn hop en gist. Ik werk graag met hop uit Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Die geven een goede smaak. Het biertje van De Tijd is vriendelijk, heeft een mooie balans tussen zoet en bitter en het is een beetje fruitig.”

ZETMEEL WORDT SUIKER
Nu het juiste recept is bepaald, kan De Tijd Goudblond in productie. Daarvoor werkt Reuzenbieren samen met brouwerij Sint Servattumus in Schijndel. Hier kunnen batches van zeshonderd liter bier tegelijk worden gemaakt. Het proces begint in de maischketel waar de geplette granen en water ingaan. Door de temperatuur in de ketel steeds wat op te voeren, zetten verschillende enzymen het zetmeel uit het graan om in suikers.

WATER WORDT WORT
De pap uit de maischketel gaat vervolgens in de filterkuip waar de vloeistof uit het graan wordt gefilterd. Het vocht wordt opgevangen in een badkuip en naar de kookketel gepompt. Dit vocht, water met suikers, wordt wort genoemd. De graanresten worden gebruikt als veevoer.

EN HOP… HOP ERBIJ
In de kookketel wordt het wort anderhalf uur lang gekookt. Hier gaat ook de hop erbij. Hop geeft bier zijn bittere smaak en zorgt ervoor dat je het bier lang kunt bewaren. In de kookketel verdampt een deel van het water en wordt de concen- tratie suikers in het wort hoger. Daarna wordt het vocht afgekoeld naar twintig graden. Dat moet snel gebeuren om besmetting van bacteriën uit de lucht te voorkomen.

GIST DOET ZIJN WERK
Het bier in wording komt nu terecht in de vergistingstank. Daar gaat ook de gist erbij. Gist zorgt ervoor dat de suikers uit het wort worden omgezet in alcohol en koolzuurgas. Om de gistschimmels optimaal hun werk te laten doen staat de vergistingstank zeven dagen lang in een warmtekamer waar het 22 graden is. Na een week is er een jong bier ontstaan.

DE TIJD GOUDBLOND IS GEBOREN
Het jonge bier wordt overgepompt in een lagertank. In de lagerkamer rust het bier twee weken lang. De stoffen in de vloeistof zakken naar de bodem en de drank wordt helder. Daarna kan het bier gebotteld worden. In de botteltank gaat er nog wat suiker en een beetje gist bij het bier. Dat zorgt ervoor dat er koolzuurgas in de fles zit. En dan… een dopje op de fles, een etiket eromheen en De Tijd Goudblond is klaar om naar Oisterwijk gebracht te worden.

VORIG INGREDIËNT

La Cucina maakt het feest compleet

VOLGEND INGREDIËNT

De duurzaamheidsvallei

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

fifteen − 9 =