Oisterwijk doet goed

Het begon allemaal toen fotograaf Babs van Geel Greet ontmoette. Greet is een dame van 76, ze woont zelfstandig en is astmatisch. Daardoor kan ze de deur niet goed uit. Haar dag bestaat uit puzzelen en tv-detectives kijken. Greet is afhankelijk van anderen, maar te trots om zomaar hulp te vragen. Babs werd enorm gegrepen door de eenzaamheid van Greet.

Het verhaal van Greet staat niet op zich. Er zijn veel ouderen in Nederland die zich eenzaam voelen. Dit gevoel wordt vaak nog versterkt door een fysieke beperking, een klein sociaal netwerk, de financiële situatie of angst. De verwachting is dat Nederland in 2030 één miljoen kwetsbare ouderen telt.

SAMEN AAN TAFEL
Babs besloot om het er niet bij te laten zitten en iets te doen aan dit probleem. Twee jaar geleden startte ze EET met je hart. De stichting organiseert waarde- volle ontmoetingen voor ouderen die alleen zijn en niet goed meer van huis kunnen. Vaak zijn dat gezellige bijeen- komsten in een restaurant of café waar ouderen onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar kunnen praten en duurzaam contact met elkaar maken. Het hogere doel van EET met je hart is de maatschappij bewustmaken van het grote probleem van eenzaamheid in de eigen buurt en Oisterwijkers activeren zelf een rol te spelen bij het verzachten van eenzaamheid onder oudere buurtbewoners.

HET GULLE HART VAN OISTERWIJK
EET met je hart werd al snel omarmd door de Oisterwijkse horeca. Maar liefst veertien Oisterwijkse restaurants vroegen hun klanten in april en mei vorig jaar om bij de rekening een euro extra te betalen voor dit initiatief. Dat leverde in twee maanden maar liefst 5.460 euro op. Al snel daarna vonden de eerste activiteiten plaats waarbij ouderen thuis werden opgehaald om elkaar te ontmoeten.

KOUDE SOEP EN EEN GROTE GLIMLACH
In Oisterwijk worden de ontmoetingen van EET met je hart georganiseerd door Marie José Westerveld, Pien Beerens en Femke Lagerweij. Femke vertelt: “Het is geweldig om te zien hoe de mensen tijdens zo’n bijeenkomst zitten te genieten. Soms wordt er zoveel gekletst dat ze hun soep gewoon vergeten. De restauranteigenaren in Oisterwijk en omgeving zijn enthousiast over EET met je hart en zetten zich graag voor ons in. Zo opende onlangs De Tijd haar deuren voor ouderen. We hopen dat we in de toekomst nog heel veel waardevolle ontmoetingen voor kwetsbare ouderen kunnen organiseren.”

VORIG INGREDIËNT

Kunstenaar Ellen Brouwers

VOLGEND INGREDIËNT

Het unieke recept van Eetcafé De Tijd

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

twelve − 10 =