Kunstenaar Ellen Brouwers

Aan kunstliefhebbers hoeven we niet uit te leggen wie Ellen Brouwers is. Maar ook Oisterwijkers die minder bezig zijn met kunst kennen haar werk. Denk maar aan het glaskunstwerk van Ellen in de entree van het Rabobank-kantoor aan De Lind, het theatercafé Tiliander waar haar fotokunst de wanden siert, of de glazen panelen in de gevel en tuin van de vernieuwde Catharinenberg. Niet alleen in Oisterwijk, maar ook in de wijde omgeving en door heel Nederland is beeldende kunst van Ellen te bewonderen. Zo zet de Oisterwijkse haar woonplaats overal op de kaart.

“Oisterwijk is voor mij een geweldige plaats om te wonen en te werken. Ik ben enorm gefascineerd door de historie van deze plek. Oisterwijk heeft een zeer rijke geschiedenis. Ook ben ik verknocht aan de prachtige natuur hier. Vanuit mijn kantoor kijk ik uit over de akkervelden. Elke ochtend voor ik met werken begin, wandel ik langs de akkers. Ik ontdek hier de seizoenen, de elementen en de veran- deringen van kleur, vorm en sfeer. Dit vergelijk ik met mijn dagelijkse arbeid, waar al deze elementen ook van invloed zijn. Het vertaalt zich in mijn kunst. Ik maak steeds nieuwe werken, blijf veran- deren en nieuwe wegen zoeken.”

KUNST ALS PRODUCT
In 1982 verhuisde Ellen naar Oisterwijk. Ze ging naar de Academie voor Beeldende Vormgeving in Tilburg en studeerde vier jaar later summa cum laude af. Ellen: “Ik voelde me meteen thuis in Oisterwijk. Het is een plaats met allure en ondernemersgeest. Dat past bij mij. Ik werk niet traditioneel alleen in mijn atelier, maar zie mijn kunste- naarschap als een onderneming. Ik heb een bedrijf waarin ik voornamelijk in opdracht werk en vanaf het eerste ontwerp tot de oplevering alles in eigen hand houd, in nauwe samenwerking met de opdrachtgevers. Het is ook niet voor niets dat ik woon en werk op industrie- terrein Laarakkers. De één verhuurt hier machines en de ander maakt matrijzen en verkoopt staal. Ik maak ‘designing art’. Ik ben er dan ook bijzonder trots op dat ik in 2012 de ondernemersprijs Oisterwijk in ontvangst mocht nemen. Voor mij een bevestiging en erkenning van mijn ondernemerschap.”

BEELDEN VERSMOLTEN IN GLAS
Ellen werkt voornamelijk met glas. Panelen in alle maten, soorten en kleuren worden bedrukt met keramische zeefdruk. “Als ik een opdracht krijg, ga ik eerst research doen,” vertelt Ellen. “Wat is de historie van een bedrijf of een bepaalde plek? En wat zijn de wensen van de opdrachtgever? Dan ga ik foto’s of beelden zoeken die daarbij passen. Ik overleg steeds met de opdracht- gevers, stel bij waar dat nodig is, maar verdedig altijd mijn creatieve standpunt. Mijn ontwerp ontstaat door het achter elkaar plaatsen van verschillende beeld- lagen. Zo speel ik ook met kleurlagen en de toevoeging van teksten. Ik probeer altijd aan de oorspronkelijke opdracht te blijven voldoen, om zo dicht mogelijk bij de wens van de opdrachtgever te blijven, zonder het proces uit het oog te verliezen. Op die manier ontstaan de mooiste resultaten.”

DE GESCHIEDENIS VOORTZETTEN
Het werk van Ellen kent vele verschij- ningsvormen. Van gevelkunst voor bedrijven tot een enorme glazen zuil van vijftien meter hoog in het atrium van het CBS-kantoor in Heerlen. Ellen ontwierp ook een eigen meubellijn en publiceerde in 2014 een bijzonder boek onder de titel ‘Geen dag zonder Camera’ waarvoor ze tien jaar lang, tussen haar veertigste en vijftigste levensjaar, iedere dag een foto maakte om dat moment niet te vergeten.
“Ik ben altijd aan het werk, ik wil me altijd ontwikkelen, ik zoek overal kansen,” aldus Ellen. “Heel graag zou ik nog eens verder willen gaan met het verbeelden van de geschiedenis van Oisterwijk. Met de zeven glaspanelen bij Catharinenberg heb ik al een mooi begin gemaakt. Met het gedenkteken dat ik maakte voor Oisterwijkse verzets- strijder Mamedov is er een achtste paneel gekomen. Ik zou dit werk verder door willen trekken, bijvoorbeeld met een volgende geschiedenispaneel op De Lind. Dat zou toch een mooie toevoeging zijn voor Oisterwijk?”

VORIG INGREDIËNT

Waanzinnig woonhuis

VOLGEND INGREDIËNT

Oisterwijk doet goed

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

1 × three =