Het nieuwe Groot Speijck

“Een bezoekerscentrum anno nu moet meer zijn dan een winkeltje met wandelkaarten,” zegt Frans Kapteijns, boswachter van Natuurmonumenten. “Bij kinderfeestjes konden we eerst nog wel een glaasje ranja schenken, maar mensen willen tegenwoordig graag een uitgebreider aanbod. Een lekkere kop koffie voor ze het bos ingaan en een goed getapt speciaalbiertje achteraf. Of een lange wandeling maken en daarna op het terras neerstrijken voor een lekkere lunch. In het nieuwe Groot Speijck kan dit allemaal. Het bezoekers- centrum en de horeca versterken elkaar. Samen vormen ze de ideale combinatie.”

NIEUWE PAREL IN OISTERWIJK
En dus werden er uitbaters gezocht voor Groot Speijck. Mark de Bie groeide op in een echte horecafamilie. Hij werkte vijftien jaar bij eetcafé De Tijd en deed ervaring op bij de Rustende Jager, een uitspanning in de Loonse en Drunense Duinen. Marieke Ruskus, de schoonzus van Mark, is een creatieve duizendpoot en al jaren een bekend gezicht van het reisbureau inOisterwijk.ToenMarkenMariekeerluchtvankregendater mensen werden gezocht voor Groot Speijck roken zij hun kans. Samen schreven ze een bedrijfsplan. Er waren 130 kandidaten die Groot Speijck wilden runnen, maar Mark en Marieke bleven als laatsten over. Nu staan ze dagelijks in een prachtig pand en verzorgen vol passie drankjes en lunches aan alle gasten, samen met hun enthousiaste team.

Marieke: “In het nieuwe Groot Speijck is iedereen welkom. Ook mensen die alleen even op een bankje willen uitrusten. Veel elementen van het oude gebouw zijn teruggebracht. Zo heeft het nieuwe gebouw een vertrouwde uitstraling gekregen. Op de tafels staan teksten over Oisterwijk en over de natuur. Als je ze allemaal wilt lezen, kun je steeds een ander tafeltje kiezen. Bijzonder is ook de knuffelmuur met verwarming erin. Dit is een heerlijke plek om even bij te komen met je rug tegen de warme tegels. Vanaf het prachtige terras, gelegen aan het Speijckven, wandel je zo de bossen in.”

DRUKTE IN HET BOS
De laatste jaren kreeg het bezoekers- centrum van Natuurmonumenten tachtigduizend tot honderdduizend bezoekers per jaar. De verwachting is dat dit aantal flink gaat toenemen. Mark: “Nu Natuurmonumenten en Groot Speijck één bedrijf vormen, gaat dat nog meer mensen naar de bossen en vennen trekken. Dit is voor iedereen een win-winsituatie. Voor Natuurmo- numenten en voor ons, maar vooral voor natuurliefhebbers die ook graag een kopje koffie drinken of iets lekkers willen eten na een flinke wandeling. Wij zijn er helemaal klaar voor en hebben er veel zin in, u bent welkom!”

57

VORIG INGREDIËNT

De duurzaamheidsvallei

VOLGEND INGREDIËNT

De Oisterwijkse vennen

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

twelve − 5 =