De Oisterwijkse vennen

De natuur is voor veel mensen een belangrijke reden om Oisterwijk te bezoeken. Ten zuidoosten van het centrum liggen wel veertig vennen en vennetjes omringd door bos. Dit unieke natuurgebied van 750 hectare is voor meer dan de helft eigendom van Natuurmonumenten.

De meeste vennen zijn ontstaan in de laatste ijstijd. De wind blies het zand weg tot de ondergelegen leemlaag. Het zand hoopte zich op rond de kommen die met regenwater en in sommige gevallen met kwelwater werden gevuld. Toen er in het begin van de twintigste eeuw plannen waren om het gebied te verkavelen en bebouwen − en dus ook de bomen te kappen en de vennen droog te leggen − greep Natuurmonumenten in. Met steun van de gemeente Tilburg en Oisterwijk kocht de vereniging ongeveer de helft van het gebied met als doel de natuur te beschermen. Daarin zijn ze tot op de dag van vandaag geslaagd. Gelukkig maar.

VORIG INGREDIËNT

Het nieuwe Groot Speijck

VOLGEND INGREDIËNT

Drie dagen uit je dak

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 × 5 =