De molens van Oisterwijk

Onvermoeid, dat is de bijnaam van de Kerkhovense molen die aan de Langvennen Oost in Oisterwijk staat. Onvermoeid draaien de wieken van de molen, die in 1895 is gebouwd om meel, veevoer en schors te malen. Maar dat is niet altijd zo geweest. In de jaren twintig van de vorige eeuw raakte de molen in verval. Na een opknapbeurt in 1926 werkte de molen weer om na de Tweede Wereldoorlog opnieuw tot stilstand te komen.

De gemeente kocht de molen in 1953 en maakte er een jeugdherberg van. In 1979 kreeg de molen zijn oorspron- kelijke functie terug en werd er weer gemalen. Dankzij de inspanningen van de stichting De Kerkhovense Molen is de molen nu nog steeds in volle glorie te bewonderen. Elke zaterdagmiddag zorgen de vrijwillige molenaars ervoor dat de wieken draaien en het meel wordt gemalen. Onvermoeid.

De molen in Moergestel is een standerd- molen die dateert van omstreeks 1600. In 1852 werd de molen door de molenaars- familie Roozen vanuit de Molenakkers naar de Schoolstraat in Moergestel verplaatst. Vier generaties Roozen ver- dienden vervolgens de kost door graan te malen. Van Cornelis in 1878 tot Cornelis-Paulus in 1962. Daarna werd de molen eigendom van de gemeente. Een standerd- of standaardmolen is een houten windmolentype dat veel gebouwd werd in het zuiden van Nederland en Vlaanderen. In 1280 stond

op de vorige standplaats van de molen al een standerdmolen en daarmee is Moergestel de oudst bekende windmolenplaats in Noord-Brabant. Het molenhuis is bevestigd op de verticale eiken standaard waardoor de molenkast met de wieken in de juiste windrichting kan worden gekruid. Bij voldoende wind wordt er op zater- dagmiddag door een aantal vrijwillige molenaars nog steeds tarwe gemalen. Het volkorenmeel wordt onder andere geleverd aan bakker Van Hulten die er brood van bakt.

Aan de Molenstraat in Oisterwijk ligt een heel ander soort molen. In 1870 werd hier een stoomgemaal gebouwd om meel en later veevoer fijn te malen; een molen zonder wieken dus. De maalderij werd aangedreven door een stoomma- chine en daarna door een dieselmotor. Sinds 1996 is de molen het atelier van beeldend kunstenaar Lonneke de Kok. De molen stond al dertig jaar leeg toen Lonneke hem kocht. Ze knapte het gebouw helemaal op en maakte er naast haar atelier samen met Nicole Buren een winkel met vintage kleding. Lonneke geeft het stokje door aan Nicole. Wie onderscheidend durft te zijn is welkom bij De Twee Dames.

VORIG INGREDIËNT

Het unieke recept van SEC eten & drinken

VOLGEND INGREDIËNT

Een blik op het Lindeplein

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

4 × four =