Column van Edwin Kats

MIJN TIJD BIJ DE TIJD

We gaan twintig jaar terug in de tijd. In april 1994 ging ik werken bij restaurant De Swaen in Oisterwijk. Dat was toen een van de meest toonaangevende restaurants in Nederland, en misschien zelfs in de Benelux. Ik was 25 jaar en kwam van het Amstel Hotel, waar ik was opgeleid door Robert Kranenborg. Nu mocht ik aan de slag bij een andere culinaire grootheid: Cas Spijkers, later uitgeroepen tot Neder- lands Chef van de Eeuw.

Met redelijk wat ervaring en net mijn SVH Meesterkoktitel op zak begon ik als ‘chef de cuisine’. Nadat ik een paar maanden was ingewerkt door Cas kwam ik vrij snel op eigen benen te staan. Ik kreeg de leiding over restaurant De Swaen en Auberge de Jonge Swaen. Cas begon met zijn commerciële activiteiten op tv. Samen bleven we nieuwe gerechten creëren. Ik liet hem graag nieuwe dingen proeven. Cas gaf altijd zijn eerlijke feedback. Hij stimuleerde, motiveerde, relativeerde en gaf complimenten, al was hij ook kritisch.

Ik had een fantastische tijd in Oisterwijk. Misschien waren het wel de mooiste drie jaar in mijn carrière tot nu toe. Het motto was ‘work hard, play hard’. Na een lange dag of week was er tijd voor ontspanning. Vaak ging ‘ons pap’ − zo noemden we Cas − mee om een goed glas bier te drinken. Aanvankelijk gingen we naar Ge Peters of ’t Kelderke, maar op een gegeven moment konden we ook terecht bij de buren. De Tijd was daar namelijk in april 1995 geopend. Behalve voor de nodige ontspanning na het werk was De Tijd ook een ontmoetingsplek om op je vrije dag met collega’s of vrienden af te spreken. Vaak bleven we hangen tot sluitingstijd.

Ook toen ik weer vertrok uit Oisterwijk kwam ik nog geregeld bij De Tijd. Om vrienden op te zoeken of een gezellig feestje te vieren. Soms word ik gevraagd als gast of gastchef. Bijvoorbeeld voor de charity diners ten behoeve van Villa Pardoes met Jonnie Boer en Guus Meeuwis. Het is altijd vertrouwd en fijn om in Oisterwijk te zijn.

Inmiddels heb ik me, na wat omzwervingen in binnen- en buitenland, weer gevestigd in de buurt. In Den Bosch heb ik sinds september 2013 mijn eigen restaurant, Noble. Ook dit is een ontmoetingsplek voor een lekkere lunch of uitgebreid diner, een gezellig hapje of drankje aan de bar. En gelukkig heb ik soms weer tijd voor een bezoekje aan De Tijd. Om in de termen van Louis van Gaal te spreken: de cirkel is rond.

VORIG INGREDIËNT

Column van Frits Knibbeler

VOLGEND INGREDIËNT

Een leven vol actie

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

19 − two =